Caută
Close this search box.

În Aer Liber: 5 beneficii ale mersului pe bicicletă

mersul pe bicicletă

Mersul pe bicicletă reprezintă un exercițiu aerobic în aer liber cu impact redus, care oferă o mulțime de beneficii. De asemenea, variază în intensitate, așa că este potrivit pentru toate nivelurile de pregătire fizică. Poți folosi bicicleta ca mijloc de transport, pentru activitate sportivă obișnuită sau pentru efort intens, competitiv.

Pedalatul reprezintă un antrenament minunat care te menține activ. Poate ajuta la formarea unui stil de viață sănătos, atât fizic, cât și mental.

1. Pedalatul îmbunătățește starea mentală și puterea cognitivă

Ciclismul poate atenua sentimentele de stres, depresie sau anxietate. Concentrarea asupra traseului sau asupra cadenței atunci când pedalezi în aer liber te poate ajuta să dezvolți concentrarea și conștientizarea momentului prezent.

Cercetările susțin acest lucru. Un studiu a constatat că mersul cu bicicletă a îmbunătățit puterea cognitivă starea mentală a adulților în vârstă. Dacă te simțiți letargic, apatic sau ca și cum creierul tău se mișcă încet, urcă-te pe bicicletă timp de cel puțin 10 minute.

2. Mersul pe bicicletă este prietenos cu mediul înconjurător

Îți poți reduce amprenta de carbon mergând cu bicicleta ori de câte ori este posibil. Cercetări recente au descoperit că naveta cu bicicleta în loc de mașină, o singură zi pe săptămână, scade amprenta de carbon din transport cu 67%.

Ciclismul este un înlocuitor excelent al transportului cu mașina proprie, care implică timp pierdut în trafic. Este util mai ales atunci când mergi în locuri care se află prea departe pentru a merge pe jos, dar nu vrei să iei o mașină. Un bonus este că nu trebuie să te lupți pentru un loc de parcare în zonele aglomerate.

3. Ciclismul îmbunătățește echilibrul, postura și coordonarea

Pedalatul îmbunătățește echilibrul și coordonarea generală și chiar și mersul. Echilibrul tinde să scadă odată cu vârsta și inactivitatea, așa că este vital să lucrezi pentru a-l menține. Echilibrul îmbunătățit este benefic în prevenirea căderilor și fracturilor, ceea ce poate ajuta la scăderea riscului de accidentare. În plus, mersul cu bicicleta îți redă postura unui corp atletic și te ajută să menții coordonarea.

4. Pedalatul ajută la scăderea în greutate

Pedalatul constant, în special la o intensitate ridicată, poate ajuta la scăderea nivelului de grăsime corporală, ceea ce duce la o gestionare sănătoasă a greutății. Studii suplimentare sugerează că includerea antrenamentelor de sprint și forță cu ajutorul bicicletei îți poate îmbunătăți metabolismul și crește masa musculară, ceea ce îți permite să arzi mai multe calorii, chiar și în timpul repausului.

5. Mersul cu bicicleta în aer liber are un impact redus asupra articulațiilor

Ciclismul este util pentru corpul tău, oferind o opțiune blândă, cu impact redus pentru persoanele care doresc un antrenament intens fără a-și stresa articulațiile. Tocmai de aceea, mersul cu bicicleta este o opțiune excelentă pentru persoanele care au probleme articulare sau rigiditate generală, în special în partea inferioară a corpului.

Sursă articol: https://www.healthline.com/