Caută
Close this search box.

Deșeuri urbane

Pachetul Economiei Circulare adoptat în 2018, cu impact direct în gestionarea deșeurilor municipale, cuprinde, printre altele, și modificări importante în legislația privind deșeurile, pornind de la nevoia de a le reintroduce în circuitul de producție, prin transformarea acestora în resurse. Începând cu anul 2023, colectarea separată a biodeșeurilor este obligatorie în toate Statele Membre ale UE. Legislația de mediu prevede reducerea la maxim 10% a cantităţii de deșeuri permise la depozitare în anul 2035 în Uniunea Europeană.

Starea orașului

Potrivit unui raport elaborat în 2022 de Fundația Comunitară București, capitala se află sub media națională atunci când vine vorba de gradul de reciclare – doar 9% din potențialul existent. La nivel municipal, în 2019, cantitatea de deșeuri urbane a depășit 1 milion de tone, ceea ce înseamnă că un locuitor a generat în decursul unui an 579 de spaţiu verde kilograme de deșeuri,

cu 191 mai multe  kilograme, față de 2014. În București și Ilfov există 10 centre de sortare a deșeurilor și un singur centru funcțional pentru depozitarea lor. Depozitarea necontrolată rămâne o problemă frecventă, iar colectarea selectivă a deșeurilor este complet ineficientă, oglindindu-se într-o rată de reciclare redusă.

Bune practici

Infrastructură pentru colectarea separată

Realizarea unor proiecte demonstrative 

Aplicarea prevederilor din Planul de gestionare a deșeurilor 2020 – 2025

Creșterea nivelului de conștientizare asupra colectării selective și a importanței reciclării

Articole Deșeuri urbane