Caută
Close this search box.

În Aer Liber: Cine beneficiază de spații verzi în orașe

spații verzi-beneficii

Spații verzi urbane, accesibile și de înaltă calitate, reprezintă un deziderat din ce în ce mai mare pentru locuitorii marilor orașe din Europa. Parcurile, pădurile urbane, străzile mărginite de copaci și malurile râurilor susțin bunăstarea urbană oferind spațiu pentru odihnă, relaxare și exerciții fizice, dar și menținerea unor temperaturi scăzute în orașe. Cu toate acestea, nu toată lumea din Europa se bucură de acces egal la spații verzi în orașe.

Strategia UE pentru biodiversitate pentru 2030 încurajează aducerea naturii înapoi în marile orașe, prin crearea unei infrastructuri verzi diverse și accesibile. Strategia subliniază, de asemenea, importanța dezvoltării planurilor de reînverzire urbană. Semnatarii Acordului pentru orașe verzi, o inițiativă a Comisiei Europene pentru orașele care depun eforturi pentru durabilitate, se angajează să conserve și să îmbunătățească biodiversitatea urbană prin creșterea extinderii și calității zonelor verzi din orașe.

Spații verzi în mediul urban: beneficii pentru sănătate

Spațiile verzi îmbunătățesc calitatea aerului, reduc zgomotul și sporesc biodiversitatea. De asemenea, când vorbim de spații verzi, vorbim de temperature moderate în perioadele caniculare și de zone răcoroase și umbrite în interiorul aglomerărilor urbane.

Comunitățile locale folosesc spațiul verde pentru exerciții fizice și interacțiuni sociale, precum și pentru relaxare și sănătate mentală. Expunerea la spații verzi aduce beneficii sănătății prin reducerea mortalității și morbidității cauzate de boli cronice, îmbunătățirea sănătății mintale, reducerea obezității și îmbunătățirea rezultatelor sarcinii.

Pentru copii și tineri, când spui spații verzi spui o sănătate fizică și mentală mai bună, inclusiv îmbunătățirea memoriei, a atenției și a capacității de învățare și o reducere a stresului. Parcurile și locurile de joacă încurajează participarea la activități sociale, contribuind astfel la bunăstarea socială și la coeziunea socială. Educația și jocul bazate pe resursele naturii pot ajuta copiii să-și dezvolte abilitățile motorii. În schimb, studiile sugerează că tinerii și copiii cu expunere relativ scăzută la spațiul verde au mai multe șanse să aibă o vedere mai slabă, să sufere de obezitate și să fie expuși la stres.

De asemenea, persoanele în vârstă obțin beneficii pentru sănătatea fizică și mentală din utilizarea spațiului verde: niveluri crescute de activitate fizică, care este asociată cu o sănătate cardiovasculară mai bună și un risc mai scăzut de mortalitate legată de căldură. O simplă plimbare în parc a fost legată de un risc mai scăzut de depresie, iar petrecerea timpului într-un spațiu verde poate deveni un mod de interacțiune socială, care poate contracara riscurile izolării sociale în rândul persoanelor în vârstă.

În Berlin, Londra și Sheffield, s-a dovedit că unele spații verzi urbane pot deveni spații sigure, în care migranții și solicitanții de azil se pot conecta cu alte persoane. Aceste locuri pot deveni pârghii pentru autoritățile care susțin astfel incluziunea socială a grupurilor dezavantajate.

.

Sursă articol: https://www.eea.europa.eu/