Caută
Close this search box.

Comunitatea În Aer Liber pentru București a adunat în numai 6 luni peste 2500 de persoane

in aer liber

Peste 2500 de bucureșteni s-au alăturat anul acesta evenimentelor organizate de Asociația MaiMultVerde în diferite zone ale capitalei. Programul În Aer Liber, susținut de Metropolitan Life, are ca scop constituirea și dezvoltarea unei comunități urbane pasionate de activități în aer liber și preocupate, în același timp, de protecția mediului.

În acest context, peste 100 de voluntari s-au alăturat sâmbătă la Giurgiu, în Pădurea Comunitară Cama, pentru a începe acțiunea de plantare manuală a celor 10.000 de arbori și arbuști incluși în obiectivele proiectului. Totodată, în luna martie a acestui an, un total de 50.000 de puieți au fost înrădăcinați pe malurile canalului Cama cu sprijinul Metropolitan Life SAFPAP, campania de plantare fiind făcută în numele primilor 50.000 de participanți care au solicitat transmiterea informării anuale prin e-mail și care, astfel, au renunțat la versiunea printată a documentului pe tot parcursul anului precedent.

Tururi ghidate, evenimente comunitare și activități de educație de mediu în școli

Programul În Aer Liber a debutat de Ziua Internațională a Mediului din data de 5 iunie 2022, atunci când peste 70 de bucureșteni au participat la un tur ghidat cu bicicletele pe Lacul Morii din Sectorul 6 al Capitalei.

Pe tot parcursul verii, au avut loc în București 3 tururi ghidate cu bicicleta, două tururi pietonale, o acțiune de igienizare și 5 evenimente comunitare, organizate cu sprijinul grupurilor de inițiativă din zone precum Grozăvești, Tineretului, Cotroceni, Cișmigiu și Floreasca. De asemenea, au fost cartate 6 trasee care pot fi străbătute cu bicicleta sau pe jos în diferite zone ale Bucureștiului.

Începând cu luna septembrie, 5 școli din București au fost implicate în acțiuni educaționale de mediu, elevii având posibilitatea de a participa la ateliere de grădinărit, de reutilizare creativă a deșeurilor, precum și la proiecții de film documentar despre protejarea mediului. Mai mult, la Școala Nr. 190 din Sectorul 4, a fost amenajat un spațiu educațional în aer liber pentru elevi și profesori. Toate acțiunile din cadrul programului În Aer Liber, organizat de Asociația MaiMultVerde cu susținerea Metropolitan Life, pot fi vizualizate pe site-ul www.inaerliber.ro.

Context

Bucureștiul se regăsește în topurile capitalelor din Uniunea Europeană*, cu un nivel scăzut al nivelului de trai, accentuat de gradul de poluare, cu infrastructură de transport slab dezvoltată și un număr redus al spațiilor verzi. Cu toate acestea, potrivit Registrului Spațiilor Verzi, realizat în 2011, datele fiind valabile și astăzi, de către Primăria Capitalei, în București există 23,21 mp de spații verzi pe cap de locuitor. Această cifră acoperă și spațiile verzi private sau neamenajate, cifra reală fiind mai degrabă de aproximativ 10 mp pe cap de locuitori**.

Acțiunile din cadrul programului În Aer Liber au vizat trei direcții principale: spații verzi, mobilitate urbană și deșeuri urbane, misiunea de lansare fiind aceea de a promova zonele naturale ca spații alternative de agrement pentru locuitorii Bucureștiului, exemple și soluții de conviețuire între oameni și natura și valorificarea durabilă a zonelor verzi.

Poluarea atmosferică ne afectează pe toți, indiferent de cartierul în care locuim sau veniturile lunare și suntem împreună în această luptă pentru sănătatea noastră. Avem nevoie de o legislație fermă în ceea ce privește regimul de construcții în oraș, creșterea spațiilor verzi din Capitală și de mijloace de transport publice eficiente. Sunt măsuri care pot fi luate rapid, pe termen scurt, dar e nevoie și de o viziune în acest domeniu.” spune Loredana Pană, coordonatorul programului În Aer Liber.

“La Metropolitan Life, continuăm angajamentul de a contribui la crearea unui viitor sustenabil, iar în această direcție ne concentrăm și investim activ în acțiuni și programe care ajută la dezvoltarea comunității în care activăm. Scopul nostru – mereu alături de tine pentru a construi un viitor mai încrezător – este esențial pentru strategia noastră de business, iar în cadrul proiectului În Aer Liber, organizat alături de Asociația MaiMultVerde am susținut misiunea noastră de sustenabilitate.” a declarat Carmina Dragomir, CEO Metropolitan Life.

Evenimentele organizate de Asociația Mai Mult Verde în cadrul programului În Aer Liber, susținut de Metropolitan Life, s-au bucurat de prezența și susținerea primarilor de Sector din București, a reprezentanților din Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, precum și ai organizațiilor neguvernamentale, diferitelor grupuri civice din București și ai Ordinului Arhitecților din România.

___________________

* https://www.eea.europa.eu/highlights/how-green-are-european-cities

** https://www2.pmb.ro/institutii/primaria/directii/directia_mediu/registrul_spatiilor_verzi.php